Antrenori si instructori de tenis, Lectii de tenis video online, Terenuri si cluburi de tenis de camp, Medicina in tenis, Forum tenis
Lectii tenis video online, Antrenori tenis, Terenuri tenis camp Competitii Sportive - Tenis


Apr/12

13

Vreau sa castig!- pentru copii



FlickKhaleer-haidar2

Pentru competitie e important sa iti pui scopuri legate de jocul tau si nu scopul de a castiga. De ce?

A castiga depinde de mai multi factori

Ca sa castigi depinde de tine, dar si de alti multi factori pe care nu poti sa ii ai intotdeauna sub control ex: decizii ale arbitrilor care te defavorizeaza mai ales in momente importante ale meciului, “furtul” de mingi, atitudinea adversarului pe teren, calitatile lui de jucator si clasamentul sau, vremea etc.

Concentreaza-te pe ce poti avea tu sub control

De aceea concentreaza-te intotdeauna pe ce poti avea tu sub control si anume pe tine si pe jocul tau. Federer spunea ca in timpul meciului vede 20% din ce se intampla in jurul sau- asta inseamna foarte putin. Cu alte cuvinte important este ceea ce face el si nu ce fac adversarul sau tribuna. Desigur, adversarul este important pentru ca el este acel altcineva cu care trebuie sa joci si pe care trebuie sa il ai intotdeauna in vedere pe teren, ca sa poti sa ii anticipezi jocul, dar nu ca sa te uiti la el si sa te sperii de atitudinea lui increzatoare.

 

Momentele importante din meci

In timpul meciului exista momente importante, care aduc cu sine tensiune negativa, stress negativ. Tensiunea este fizica si psihica. Aceasta inseamna ca pentru a reusi sa treci cu succes de momentele importante din meci ai nevoie ca atat fizic, cat si psihic sa fii intr-o forma optima.

 

Cum ajungi la starea optima fizica si psihica?

Presunpunand ca stii cum e, ca ai experimentat cum e sa fii in starea optima de joc, iata cateva idei care te ajuta sa intri in starea optima fizica si psihica in timpul meciului: respira correct “din burta”, incurajeaza-te, gandeste rational/ pozitiv despre ce faci in teren, concentreaza-te pe jocul tau, pe fiecare punct, pe tactica de joc in functie de jocul adversarului.

 

De ce faci greseli in momentele importante?

Tocmai din cauza stressului negeativ/ tensiunii de care iti spuneam mai sus. Tensiune inseamna adrenalina, un hormon secretat de glanda suprarenala aflata deasupra rinichilor ca o caciulita. Acest hormon secretat in cantitate prea mare face ca executiile/ miscarile/loviturile tale in teren sa fie sub calitatea lor “normala”, iar concentrarea atentiei sa scada. Ca urmare gresesti lovituri/pasi, nu te mai misti flexibil in teren, nu te mai poti concentra si nu mai stii ce ai de facut.

 

Mai mult de atat, cand suntem in momente de intensitate emotionala crescuta, daca treci prin ele cu emotii negative, acestea se intiparesc adanc in subconstientul nostru si intr-o situatie asemanatoare (stressanta), ne conduc cu usurinta comportamentul. Asa se explica faptul ca 40-40 in tenis, o anumita pozitite pe terenul de fotbal (ex fata in fata cu portarul), o anumita insiruire de pasi in dans etc, sa iti aduca aminte de mai multe esecuri produse exact in acelasi momente in alte competitii si sa continui sa faci in continuare acelasi fel de greseala.

 

Managementul stressului

Stiu ca ma repet, dar primul pas in acest process de management este acela de a realiza ce ti se intampla/ de a te cunoaste, apoi de a intelege de ce se intampla si in cele din urma a cauta rezolvari. Pentru mai multe informatii citeste urmatoarele articole:

Stressul competitiei II- cum face sportivul fata la stress

Stressul competitiei I- reactia la stress

De ce ma bat de unul singur- listele din capul nostru

Cand renunti sa mai lupti

Concentrarea pe terenul de tenis

 

Pentru orice poveste, sugestie sau intrebare va invit sa iti scrieti la [email protected] sau sa lasati unmesaj mai jos.

 

Foto: Khaleel Haidar pe Flickr.com

 


Ti-a placut aceasta lectie de tenis?


Articole din aceeasi categorie - Medicina-Sportiva-Tenis

Parerea ta!

Daca nu ai cont pe Facebook, poti comenta aici!

Sus