Antrenori si instructori de tenis, Lectii de tenis video online, Terenuri si cluburi de tenis de camp, Medicina in tenis, Forum tenis
Lectii tenis video online, Antrenori tenis, Terenuri tenis camp Competitii Sportive - Tenis


Oct/12

19

DESPRE PREGATIREA LOVITURII



retragere

Pregatirea loviturii este la fel de importanta ca si executia propriu-zisa. Personal cred ca este chiar mai importanta. Fara o pregatire buna, nu vei fi capabil de forta, viteza, echilibru si de control, atat de necesare pentru a da o lovitura eficienta.

Pregatirea unei lovituri bune este alcatuita din doua elemente cheie: jocul de picioare si retragerea rachetei.

Jocul de picioare este elementul primordial care te ajuta sa ajungi repede si corect la minge (vezi articolul Joaca pe picioare ).

Retragerea rachetei (si aici ma gandesc la modul în care o faci) este esentiala pentru o lovitura buna. Pregatirea rachetei pentru lovire este cheia generatoare de energie, deoarece este sursa de viteza a capului rachetei, un element esential într-o lovitura, oricare ar fi ea. Haideti sa vedem care sunt caile de a ameliora o lovitura, incepand chiar de la pregatirea rachetei.

Pentru ca lovitura ta sa devina eficienta, momentul, timing-ul este primordial. O retragere prea tarzie, prea scurta sau prea lunga, duce la esec fara exceptie. În momentul în care sesizezi partea pe care o sa-ti vina mingea iar picioarele deja au pivotat spre directia de deplasare, din acel moment începe si retragerea rachetei. Cu alte cuvinte, racheta ar trebui sa fie în spate, înainte ca mingea trimisa de adversar sa treaca fileul. În timpul deplasarii catre momentul de impact, trebuie sa decizi ce fel de retragere vrei sa faci, si anume, mai scurta sau mai lunga, în functie de cat de puternic si lung a lovit adversarul tau. Majoritatea jucatorilor de tenis folosesc doua tipuri diferite, indiferent ca ei constientizeaza asta sau nu.

Retragerea Dreapta

Simplitatea ei consta în faptul ca practic, duci înapoi racheta în linie dreapta. Acest fel de a retrage este atractiv pentru multi jucatori, mai ales pentru începatori, pentru ca este mai facil de realizat. Racheta (ma refer aici la miscarea ei) ar trebui sa fie paralela cu solul, la nivelul taliei, iar vârful capului rachetei trebuie sa ajunga în spate primul. Atunci când lovesti cu dreapta (forehand), cotul ar trebui sa fie într-o pozitie confortabila, aproape de corp si usor indoit. Mana stanga indica mingea si odata începuta executia loviturii ea va asteapta racheta la nivelul umarului stang.

Retragerea Circulara

Cei mai multi profesionisti si jucatori mai avansati folosesc o retragere circulara, care ofera o miscare continua, ritmica si accelerata. Vârful capului rachetei se retrage spre înapoi în primul rând, urmat de brat si încheietura mâinii. Capul rachetei urca peste nivelul ochilor, iar corpul se roteste într-o parte. Aproape de sfârsitul retragerii, capul rachetei începe sa coboare. Aceasta miscare trebuie facuta din cot si nu din încheietura mainii. Privita din lateral, traiectoria capului rachetei ar trebui sa apara ca un oval mare.

Iata câteva greseli comune cu care jucatorii se confrunta adesea la retragerea rachetei:

  • Retragerea este pornita prea tarziu. Acest lucru poate fi cauzat de dorinta de a ajunge la minge fara a te mai gandi la altceva, sau pur si simplu din cauza unui automatism prost însusit în faza de învatare a tehnicii lovirii.
  • Cotul este prea departe de corp,fapt care cauzeaza miscarea mâinii excesiv si implicit pierderea vitezei de executie a loviturii cat si pierderea controlului asupra mingii
  • Retragerea se face din încheietura
  • Pozitia de asteptare a mingii nu este realizata cu racheta în pozitie mediana ci cu racheta tinuta fie spre dreapta,fie spre stanga.

Oricare ar fi problemele tale, numai un antrenor le poate sesiza si ameliora.

Aceste greseli se pot corecta numai prin repetari foarte multe cu sau fara deplasare, fara a lovi mingea de fapt. Aceste exercitii va re-învata muschii modul corect de face miscarea si de a lovi mingea.

Succes!


Ti-a placut aceasta lectie de tenis?


Articole din aceeasi categorie - Lectii-Tenis-Text

Parerea ta!

Daca nu ai cont pe Facebook, poti comenta aici!

Sus