Antrenori si instructori de tenis, Lectii de tenis video online, Terenuri si cluburi de tenis de camp, Medicina in tenis, Forum tenis
Lectii tenis video online, Antrenori tenis, Terenuri tenis camp


Oct/12

3

CUM SA JOCI ÎMPOTRIVA UNUI JUCATOR CARE ÎTI RETURNEAZA TOATE MINGILE?



lectie tenis - strategie impotriva jucatorilor care returneaza orice minge

Oarecum blamat de majoritatea jucatorilor, acest mod de a juca este foarte eficient mai ales la nivelul copiilor. Tot timpul vedem meciuri în care un jucator câstiga, nefacând practic nimic spectaculos. Acestia au o tactica de joc foarte simpla dar foarte eficienta, si anume: sa returneze toate mingile în teren.

Concret, ce fac acesti jucatori?

Stau pe linia de fund si dau totul înapoi. Uneori ai senzatia când joci împotriva unui astfel de jucator, ca bati mingea la perete. Pur si simplu par lipiti de linia de fund. Ei nu te paseaza. Nu deschid unghiuri. Nu combina jocul. Nu lifteaza mingile. Nu te ataca. Dar ceva reusesc sa faca sigur: sa te scoata din minti … Uneori îti creaza senzatia ca pot sa o tina asa o zi întreaga.

 

De multe ori, dupa un meci pierdut împotriva unui astfel de jucator, auzim adesea la majoritatea copiilor scuze personale si acuze la adresa adversarilor: “M-a batut pentru ca era balonar …”, sau “tacanagiul ala…”, “habar n-are sa joace, asa puteam sa joc si eu, dar ce, asa se câstiga?” … mda …

În primul rând, haideti sa vedem de ce pierzi împotriva unui “tacanagiu” …

Pai, problema este ca nu prea te bate el … Mai mult te bati singur. De fapt alegi o tactica gresita. Cu cât îti vin mai multe mingi înapoi, cu atât îti creste si nervozitatea. Vrei sa-l înveti minte si sa-i trimiti tu lui, niste mingi implacabile. Federer este mic copil fata de ce mingi tari si plasate o sa-i trimiti tu imediat. Sa se invete minte! Nu-i nimic daca mingea “implacabila” trimisa de tine a “rupt” gardul, mai trimiti una si mai tare. Tot în gard? N-are nimic … Poate urmatoarea îl va pune la punct … Pai ce sa faci? Sa îmbatrânesti pe teren? Problema este ca l-ai tot “pus la punct” pâna s-a terminat meciul dar nu în favoarea ta. Greseala dupa greseala, tu ai facut toate punctele lui … Braaavoooo! L-ai învatat tu tenis! (în caz ca nu ai înteles, am fost sarcastic …)
Pai ce trebuie sa fac?

  • 1. Rabdare, rabdare, rabdare …
    Vrei sa-ti mai spun o data? Bine … RABDARE! Acest fel de joc este asemanator cu picatura chinezeasca … acelasi ritm, aceeasi intensitate, acelasi tipar. Ce nu e aceeasi este rabdarea ta, pe care simti ca ti-o pierzi usor, usor … De aceea trebuie sa te pregatesti din timp. Imagineaza-ti o calatorie de câteva ore pe care nu ai cum sa o scurtezi. Intra pe teren cu ideea ca o sa stai mult si bine acolo si nu ai motive sa te grabesti. Sa stii înainte ca o sa îti vina zeci si sute de mingi înapoi, si ca ai în fata un adversar înarmat cu o rabdare de fier. Deci intra pe teren cu ideea ca o sa jucati un joc numit, nu tenis, ci: “cine are rabdarea mai mare?” Partea buna este ca un astfel de jucator are un arsenal limitat de lovituri deci nu o sa te astepte surprize mari. Doar mingi la fel, una dupa alta. Ai prins ideea? Nu are în arsenal lovituri “decisive”. Fa-l sa încerce astfel de lovituri. Cum?
  • 2. Du-te la fileu
    Îti spun: Numai când te vede ca avansezi deja trebuie sa faca ceva. Trebuie sa te paseze. Dar nu prea stie, cum. Deja l-ai scos din aria lui de “siguranta”. Atunci ori va continua sa joace ce stie el si-ti va trimite mingi usoare, în racheta, ori va trimite mingi disperate în plasa sau afara. El e obisnuit sa nu ia decizii. Acum trebuie sa o faca. Va gândi: “sa-i dau un lob? sa-l pasez pe stânga? pe dreapta? sa dau tare? sa dau moale?” Practic l-ai fortat sa decida rapid si el nu e obisnuit s-o faca …
  • 3. Cheama-l pe el în teren
    Rupe-l de lânga linia de fund. El pâna acum s-a simtit în siguranta pe linia de fund si a trimis mingi de aceeasi lungime înapoi. “Ti-ai pus cortul pe linia de fund?” “Ia mutati “tabara” mai aproape de mine …” Va spun de pe acum: un “balonar” uraste fileul, voleul si tot ceea ce tine de un joc ofensiv. O sa-i tremure mâna când trebuie sa atace. Cheama-l la fileul cu un slice mai scurt sau cu un cross scurt si testeaza-i volul si smash-ul. Simti ca deja i-ai dat planul peste cap? Continua în maniera asta.
  • 4. Nu lovi mingile foarte tare
    Nu are rost. El asta asteapta. Sa dai tare în minge si el sa raspunda folosindu-se de forta ta. Daca bati la perete si lovesti cât poti de tare, în final peretele va câstiga … El incearca practic sa te faca sa dai din ce in ce mai tare, iar jocul asta îi convine pentru ca daca încerci mingi din ce in ce mai tari, într-un final o sa spargi geamurile doamnei de la etajul 1 al blocului de lânga teren. Sau fileul … Partea buna este ca adversarul o sa-ti zâmbeasca cu multumirile de rigoare … Încearca mingi “moi”. Nu va sti ce sa faca cu ele. Va trebui sa accelereze, dar nu este obisnuit. Va trebui atunci sa schimbe ceva si asta nu-i place … În schimb sigur tie îti va placea sa câstigi.

Succes

http://www.championclub.ro/TacticaEpisodul2.html


Ti-a placut acest articol?
Trimite-l mai departe:
Tweet pe Twitter:
Like pe Facebook:
Voteaza-l:
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (1 voturi, media: 5.00 din 5)
Loading ... Loading ...


Articole din aceeasi categorie - Lectii-Tenis-Text

Niciun comentariu până acum.

Care e parerea ta?

Sus