23
CUM SA EXPLOATEZI SERVICIUL MAI SLAB AL ADVERSARULUI
0 Comentarii | 3233 Vizualizari | Adaugat de Adrian M in Lectii-Tenis-Text
Intreaba cam orice jucator sau antrenor,care este cea mai importanta lovitura in tenis si in marea majoritate o sa primesti raspunsul: Serviciul!
Asa o fi? Poate la nivel profesionist. Cati asi vedeti intr-un meci de copii, juniori sau jucatori recreationali? Sau macar de cate ori vedem un jucator pus intr-o pozitie favorabila in urma unui serviciu devastator? Nu de multe ori. Break-urile sunt la ordinea zilei.
Nu sunt critic pe acest subiect. Si eu m-am numarat printre jucatorii care nu serveau grozav. Cateodata aveam senzatia ca serviciul meu lucra impotriva mea. Serviciul unu era destul de bun in schimb serviciul doi mi-a scos peri albi toata cariera mea de jucator. Grija mea pe teren era sa nu-mi pierd serviciul si nu sa-mi castig serviciul. Vedeti diferenta? Cand serveam, nu incercam sa preiau conducerea jocului ci sa impiedic adversarul sa ma atace. Dar cand scorul atarna de un punct, simteam o mare presiune pe serviciul doi. Pur si simplu simteam respiratia adversarului in ceafa. Si asta ma costa scump uneori. Atunci incercam ceva de compromis si ma straduiam cat mai mult sa joc doar cu primul serviciu. Incercam sa-mi scot adversarul mult in afara terenului, sa reduc din forta loviturii si sa incerc un servici liftat in reverul adversarului, care sa-l impiedice sa ma atace. Mi-am maximizat eficienta primului serviciu pentru ca serviciul doi, adesea ma facea vulnerabil.
Dar cum orice moneda are doua fete,si cum in tenis se aplica proverbul: “Ce tie nu-ti place, fa-i adversarului dar mai rau”, am invatat din slabiciunile mele cum sa joc returul de serviciu.
In primul rand, cand servesti - actionezi, cand returnezi - reactionezi. Este mai usor sa reactionezi. Pentru ca un retur sa fie eficient trebuie sa reactionezi cat mai repede. Cu cat faci asta mai repede,cu atat scurtezi timpul adversarului de a-si pregati lovitura. Cel mai concret si mai graitor exemplu despre eficacitatea unui retur, l-am vazut in finala de la Wimbledon din 1992 intre Agassi si Ivanisevic. 37 de asi… 9 game-uri numai din asi…. Atatia i-a administrat Ivanisevic lui Agassi. Si cu toate astea Agassi a castigat! Cum? Returul lui de serviciu era exceptional! Depasea viteza sunetului! Bang sonic! Nici nu termina Ivanisevic miscarea ca mingea venea inapoi. Pur si simplu era maestrul incontestabil al returului. Cel mai bun din toate timpurile dupa parerea mea.
Atunci am inceput sa observ ce face el si sa invat de la el. Si asta ar trebui sa faci si tu.
- In primul rand asteapta mingea in interiorul terenului. Fa un pas peste linia de fund. O sa fii mai aproape de minge la un serviciu slab si doar o sa blochezi mingea la un serviciu puternic. La inceput poate o sa ti se para dificil dar usor usor o sa vezi diferenta. Antreneaza-te asa si nu o sa ti se mai para greu. Ce va fi greu? Va fi greu adversarului sa serveasca impotriva ta.
- Misca-te continuu. Cu cat serviciul adversarului este mai slab cu atat multi jucatori devin mai statici. Li se pare ca nu merita efortul sa se miste. Mare greseala. Returul de serviciu incepe odata cu aruncarea mingii de catre adversar. Cand adversarul se pregateste sa serveasca, incepi si tu sa stai pe varfuri. Cand arunca mingea, stai cu genunchii usor flexati iar exact in momentul impactului, sari pe ambele picioare spre inainte. Iti va fi foarte usor sa reactionezi spre minge. Joci pe picioare si sari in intampinarea mingii.
- Scurteaza-ti retragerea si balansul rachetei. O amplitudine mai mica a loviturii te va ajuta sa o controlezi mai bine si sa lovesti mingea in urcare. Tine cotul mai aproape de corp. Asta va da mare consistenta returului daca serviciul a fost puternic. Pur si simplu vei bloca mingea si te vei folosi de forta adversarului. Ca la un voleu.
- Nu fi arogant! Nu trebuie sa gandesti ca trebuie distrus adversarul daca a servit mai slab. Multi adversari ai mei parca isi scurt-circuitau neuronii cand “reuseam” un serviciu slab, ochii le ieseau din orbite si nu puteau sa-si controleze avantul de a “rupe” mingea in doua. Rupeau fileul de cele mai multe ori. Forta este mult mai putin importanta decat plasarea mingii. Un serviciu slab trebuie sa fie pentru tine o oportunitate de a plasa mingea cat mai bine,de preferat pe partea slaba a advesarului. Loveste repede si plasat. Nu incerca sa dai foarte tare. Este destul de dificil sa lovesti o minge moale din interiorul careului de serviciu chiar daca nu pare!
Nu trebuie sa vezi un serviciu slab drept un cadou de la adversar ci o oportunitate.
Borg spunea ca un jucator bun nu este acela care reuseste lovituri imposibile ci acela care nu greseste niciodata mingile usoare.
Succes!
Ti-a placut aceasta lectie de tenis?
Articole din aceeasi categorie - Lectii-Tenis-Text
- 30 de motive pentru a juca tenis | publicat de Adrian M
- Despre motivatia de a te antrena | publicat de Adrian M
- Babolat RPM Blast vs Tecnifibre Black Code vs Pro’s Pro Blackout | publicat de the_pro_stringer
- Racordajele - caracteristici generale | publicat de the_pro_stringer
- DESPRE PREGATIREA MENTALA PENTRU MECI | publicat de Adrian M